Λύκειο

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012

E-mail Εκτύπωση PDF

via

Το φαινόμενο της σχολικής βίας, απασχολεί σχολεία από όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Το φαινόμενο αυτό έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Σχεδόν όλοι οι μαθητές έχουμε γίνει θύματα ή θύτες είτε οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες της σχολικής βίας. Πλέον έχει γίνει περιστολή της σωματικής βίας, ωστόσο η λεκτική εξαπλώνεται ραγδαία και ακατάπαυστα. Οι μαθητές δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν, δεν ξέρουν πως να δράσουν με αποτέλεσμα όσοι έχουν τον ρόλο του μάρτυρα να αδρανούν εφόσον δεν τους αφορά άμεσα, ενώ τα θύματα συνήθως σωπαίνουν. Έτσι λοιπόν η σχολική βία δεν παύει ποτέ. Πολλοί φορέις σπέυδουν να βοηθήσουν. Το υπουργείο παιδίας, επιτέλους (!) θίγει το θέμα, και δημιουργεί μια μέρα αφιερωμένη στη σχολική βία. Δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αναλύσουν αυτό το θέμα, να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η σχολική βία ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει. ΟΧΙ στην ασταμάτητη εξάπλωση της.

«To Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών/τριών, έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων(ΣΕΠΕΔ) το τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει δίκτυο Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε όλες τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ένας από τους σκοπούς του Δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο, και η καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο την 6η  Μαρτίου .

 

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών και να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης.

 

Την Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείοκαλούνται όλα τα σχολεία Α? βάθμιας και Β? Βάθμιας εκπαίδευσης να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ) σε δράσεις ? συζητήσεις ? εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και την επαγρύπνηση όλων των μελών τους για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

 

Η προετοιμασία για την ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο  πρέπει να αρχίσει έγκαιρα με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών των σχολείων ενώ  η συμμετοχή των μαθητών πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.» 

You are here: Νέα Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012