Λύκειο

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Τα μαθηματικά και ο κανόνας του Σίνου

E-mail Εκτύπωση PDF

Τί σχέση έχουν τα μαθηματικά και κάτι που λέγεται Σίνος; Ψάχνοντας να βρούμε την ετυμολογία των ονομάτων των γνωστών τριγωνομετρικών συναρτήσεων (ημίτονο-sine συνημίτονο-cosine, εφαπτομένη - tangent και συνεφαπτομένη -αλλά και τις άλλες τις "λιγότερο" γνωστές αντίστροφες cot, sec κλπ, πέσαμε πάνω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο δύο ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου όπου μαθαίνουμε ότι οι όροι ημίτονο-συνημίτονο κλπ δεν είναι κάποιοι πολύ αρχαίοι όροι όπως θα περίμενε κανείς (αν και υπάρχει μια μεγάλη περιπέτεια των αντίστοιχων εννοιών που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια),

αλλά προκύπτει ότι όταν στα νεώτερα χρόνια προσπάθησαν οι Έλληνες λόγιοι να μεταφέρουν τον ξενόφερτο όρο sine στην Ελληνική, προτίμησαν να τον μεταγράψουν αρχικά σε Ελληνικό αλφάβητο. Έτσι το sine έγινε ... Σίνος, περίπου όπως το internet έγινε ιντερνετ (τονίστε όπου θέλετε), το Facebook έγινε Φαιηςμπουκ (πάλι τονίστε όπου θέλετε) ή το mail έγινε μεηλ. Βέβαια αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για τον κανόνα του Σίνου, πιο πιθανό είναι να βρει τον κανόνα του Σίμου αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και ένδειξη παράλληλα ότι ο όρος "Σίνος" δεν έγινε τόσο δημοφιλής όσο το Φεησbook (πως θα μπορούσε άλλωστε).

kanonas tou simou

Αναφέρουμε λοιπόν τον υπερσύνδεσμο (λινκ) του σχετικού άρθρου, όπως και έναν άλλο υπερσύνδεσμο όπου κάποιος μπορεί να αναζητήσει περισσότερα σε Αγγλική βιβλιογραφία.

 imitono

You are here: Νέα Τα μαθηματικά και ο κανόνας του Σίνου